Oudere voet

oudere voetOnze voeten veranderen naarmate we een jaartje ouder worden. Na het veertigste levensjaar wordt de doorbloeding van de matrix (het weefsel waar de nagel wordt aangemaakt) minder. Daarmee vertraagt de nagelgroei en verandert de conditie. Ook aan de vorm van de voeten verandert veel, ze worden bijvoorbeeld wat breder of platter en er ontstaan vaak verschillende problemen, zoals vergroeide tenen of vergroeide voeten. Banden en spieren verliezen bij het ouder worden hun elasticiteit in het hele lichaam, maar ook in de voeten. Dat kan vormverandering van de oudere voeten en tenen opleveren.

Vormverandering

De bloedsomloop zal minder goed zijn, waardoor de huid dunner wordt en er sneller koude voeten ontstaan. De oudere voet kan droger en schilferig zijn en er ontstaan bovendien vaak verouderingsplekken (leverplekken). De teennagels zullen, ook mede door een minder goede doorbloeding, in een slechtere conditie gaan verkeren. Er ontstaan vaak ribbels en verkleuringen op en in de nagelplaat. De oudere voet voelt ook veel gevoeliger. Dat is te danken aan de polstering van de voet -vetkussentjes onder de huid- die steeds dunner worden.

Al deze kenmerken kunnen flinke voetklachten veroorzaken zoals pijn, mobiliteitsproblemen, veranderingen in de vorm en groei van nagels, vorming van eelt en likdoorns, hielkloven en een verhoogd risico op een schimmelnagel (kalknagel). Het zelf verzorgen van de voeten zal steeds moeilijker gaan worden omdat verandering in botten en spieren het moeilijker om soepel te bewegen. Dat heeft natuurlijk en helaas ook effect op bukken en strekken. De eigen voeten aanraken is meestal een groot probleem als je op leeftijd bent. Het gaat allemaal niet meer zo gemakkelijk en vanzelfsprekend. Ook komt vaak diabetes voor bij oudere mensen, waardoor er een diabetesvoet kan ontstaan.
Voetzorg en goed schoeisel is vooral voor de oudere voet erg belangrijk. Door stevige schoenen aan te schaffen, waarmee u grip heeft op de grond, kunt u valpartijen voorkomen. Ik kan u daarin adviseren of, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist.
Pedicurebehandelingen aan de oudere voet doe ik in mijn pedicurepraktijk in Almere Stedenwijk, maar bent u moeilijk ter been of is het lastig voor u om trappen te lopen dan kom ik graag bij u langs. Heeft u interesse in een behandeling, neem dan contact op voor een afspraak. Ik werk voor diverse verzorgingsinstellingen en ben aangesloten bij Provoet.