Vergroeide tenen

Vergroeide tenen kunnen je veel ongemakken bezorgen. Hamerteen, klauwteen of ruitertenen komen veel voor en kunnen zorgen voor fikse pijnklachten.

Hamerteen

vergroeide tenen, klauwteen, hamerteenLast van een zogenaamde hamerteen? Anders dan de naam doet vermoeden is het niet zozeer de grote teen die de vorm van een hamertje aanneemt, maar gaat het om de middelste tenen die het probleem veroorzaken. De kootjes daarvan zijn iets gebogen, waardoor op den duur vergroeiing ontstaat. De afwijkende vorm van de tenen die dan ontstaat vertoont gelijkenis met een hamer. Tijdens het lopen kan dit wrijving geven op de voorvoet en bovenop de voet.
Een hamerteen kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dat komt met name omdat het flinke voetklachten kan veroorzaken. Zoals een likdoorn, eeltvorming en wondjes. Ook een vergroeide voet zoals hallux valgus komt regelmatig voor in combinatie met een hamerteen.
Daarom is het belangrijk goede schoenen te dragen bij hamertenen. Kies voor schoenen met een comfortabele pasvorm -niet te smal van voren- om wrijving en wondjes te voorkomen.
Als medisch pedicure kan ik met speciale technieken helpen de druk op de tenen te ontlasten.

Klauwteen

De klauwteen geeft vrijwel dezelfde klachten als de hamerteen -vergroeide en vervormde tenen door een vergroeiing aan het eerste en tweede kootje- maar hierbij is óók het middenvoetsbeentje vergroeid. Daardoor komen de tenen in een zogenaamde klauwstand te staan. Bij een klauwteen kunnen de tenen nog enigszins teruggeduwd worden, bijvoorbeeld door middel van speciale technieken of hulpmiddelen. Bij hamertenen kan dat helaas niet meer, dan is het bot echt vergroeid.

Ruiterteen

Bij een ruiterteen groeit de ene teen over de andere, vaak het gevolg van te krap schoeisel. Dit komt erg veel voor in combinatie met hallux valgus, likdoorns en andere pijnlijke voetklachten. Met orthese of medical taping kan ik je helpen als je last hebt van een ruiterteen. Pedicurepraktijk Anja Koot geeft ook advies voor betere schoenen of kan doorverwijzen naar een podoloog als dat nodig is.
Voor een afspraak kun je terecht op mijn contactformulier.